Läsa mera · Vardag

Januariboken 2021

Igår skrev jag om mina mål för 2021 och igår läste jag faktiskt också ut årets första bok: Nattsångaren av Johanna Mo. Det var kanske egentligen inte min tanke att jag skulle läsa ut den i går för tanken var att jag skulle sova tidigt men så ville jag gärna veta slutet och ja, läste ut boken.

Jag har funderat lite på hur jag skall lägga upp de här inläggen, skall jag berätta om boken, skriva någon form av recension? Jag vet faktiskt inte, jag vill inte bli för långdragen, jag tycker inte heller det är särskilt kul att skriva om böcker och jag är inte heller duktig på att beskriva handlingar och så. Det kanske helt enkelt får variera lite månad för månad.

Jag hittade den här boken när jag var och handlade på Ica i helgen. Jag tror att det var för att jag såg att det var en bokserie jag inte läst innan och jag hade dessutom inte läst något annat av Johanna Mo innan. Deckare är dessutom oftas ganska lättlästa vilket jag kände kunde var en bra start på den här utmaningen, samt att det bara var en vecka kvar på januari…

Nattsångaren är alltså en deckare där en pojke på 15 år hittas mördad och polisen och huvudpersonen Hanna, som flyttat tillbaka till Öland efter många år där ifrån, blir en av de som utreder brottet.

Det är inte bara själva mordet vi får följa utan även Hanna har en historia på Öland som det berättas om mer och mer ju längre in i boken. Mordet klaras upp men Hannas historia känns som något som kommer finnas med i fler böcker framöver.

Jag skulle säga att detta var en ”helt vanlig” men ändå trevlig deckare. Som jag misstänkte så var boken lätt att läsa men utan att den blev tråkig. Jag ville veta hur Joel hade blivit mördad och ju mer jag läste om Hannas historia, desto mer ville man veta även om detta. På ett sätt så tyckte jag att boken kunde gå djupt, exempelvis i känslor och sånt men i andra skeden så kändes det lite flyktigt och mer ytligt, inte så spännade eller händelsefullt men överlag var det en go bok att läsa och jag blev lite fäst vid personerna i boken.

Jag är så dålig på att beskriva böcker, så internetsök på Nattsångaren så får ni en ordentlig uppfattning av boken, men överlag skulle jag säga så här: Tycker du om en rätt enkel deckare, utan för mycket spänning – då är detta en bok för dig.

Fler boktips:

Vera Svansons dagbok för tacoälskare och halloweenfantaster
Jag har tagit på mig …
Coolt boktips!
I många år har jag …
Bok 2 2019: I Djupt vatten
Det var två anledningar till …
Bok 1 2019: Fyrmästaren
Förra året hade jag som …
Te, läsning och heatloation
När jag kom hem från …
Decemberboken
I december har jag läst …
En halv bok i november
Jag får erkänna. Jag har …
Oktoberboken
Nu i oktober har jag …
Septemberboken
Det finns böcker jag önskade …
Augustiboken
Nu i augusti har jag …
Juliboken
Den här månaden har jag …
Juniboken
Den här månaden har jag …
Majböckerna
Den här månaden har jag …
Aprilboken
Jag har läst en bok …
Marsboken
Mars är snart slut och …
Februariboken
Sista dagen i februari och …
Januariboken
Förutom att gå en promenad varje …
Läsa mera · Vardag

Vera Svansons dagbok för tacoälskare och halloweenfantaster

Jag har tagit på mig mina mysiga pyjamasbyxor, gjort mig en kopp te och krupit upp i soffan. Jag tänkte spendera en stund i soffan nu och läsa en bok men först blir det en bokrecension och ett tips.

Visst minns ni att jag för ett tag sedan berättade om ett coolt boktips, en av mina favoritbloggare är ju även författare nu och jag har så klart läst hennes bok.

Att Vera Svansons Dagbok för Tacoälskare och halloweenfantaster* skulle vara rolig anade jag redan innan jag började läsa boken för Moa skriver roligt! Och jag hade rätt! Detta är en rolig bok där vi får bekanta oss med familjen Svanson, inklusive en moster, grannar och vänner. Det är lite vänskapsbekymmer, kärleksfunderingar, grann-missöden (vill inte riktigt kalla det grannfejder?), en halloweenföreställning och väldigt många skratt.

Även om jag inte firar halloween så kan jag ändå inte låta bli att tipsa om den här boken och framförallt: läs den tillsammans, ja alltså högläsning – hela eller delar av familjen. Kanske vet ni inte riktigt vad ni skall hitta på nu under höstlovet, kanske att krypa upp i soffan och läsa denna bok tillsammans kan vara ett förslag? Kanske förmiddagsfika med högläsning, eller eftermiddagsfika eller båda ock? Jag anar nämligen att denna ljuvliga familj kan locka skratt även hos de som är yngre än 9-12 år samt även de som är över både 25, 30 och 45 år också. Och orkar man inte läsa boken högt kan man bryta av någon gång med att lyssna på boken.

Så. dagens tips: läs denna bok, tillsammans eller enskilt eller lyssna på den. Jag tror denna bok får oss alla att skratta och det tänker jag kan behövas nu när hösten verkligen är här!

*Har vi något form av rekord i längd på titel?

Läsa mera · Vardag

Coolt boktips!

I många år har jag läst Moas blogg och vet ni? Nu har hon skrivit en egen bok. Hur coolt är inte det?

Självklart har jag nu köpt boken, dels för att stötta så klart men också för att jag gillar Moas sätt att skriva och jag tror att jag kommer tycka om boken även om den riktar sig mot barn 9-12 år, men 20 sidor in i boken har jag redan skrattat flera gånger så den passar väl 29-åringar med något barnsligt sinne 😉

Tycker i alla fall att det är coolt att Moa lyckats med detta och tycker allt att ni skall spana in denna bok!

Läsa mera · Vardag

Bok 2 2019: I Djupt vatten

Det var två anledningar till att jag valde att köpa och att sedan läsa I Djupt vatten av Paula Hawkins. Dels så lockade det att det var samma författare som skrivit kvinnan på tåget, en bok jag inte läst men som jag hört mycket gott om men som ändå inte riktigt fallit mig så mycket i smaken att jag valt att läsa den. Den här gången kändes det däremot mer som att detta kunde vara en historia som jag skulle tycka om. Den andra anledningen är krass: Den var på rea. 
 
Nu efteråt, när jag läst boken så vet jag inte riktigt vad jag skall skriva för jag vet faktiskt inte riktigt vad jag tycker om boken trots att jag läst ut den. Men innan jag går in på det: Låt mig snabbt bara få beskriva handlingen; 
 
Jules syster hittas död i floden som flyter genom byn där systern bor och Jules, som för flera år sedan lämnat byn och egentligen inte alls vill återvända dit behöver nu åka dit för att ta hand om sin systerdotter. En kort tid tidigare har en flicka hittats död i samma flod och mycket visar på att de båda valt att ta sina liv men samtidigt så har floden en mörk historia, det är inte bara dessa personer som hittats döda i floden. 
 
Genom boken får vi sedan möta flera olika personer som alla på ett annat sätt är knutna till floden och vi får allt mer reda på flodens mörka historia. 
 
 
Jag vet, jag är usel på att beskriva böcker men den här gången är det också svårt att riktigt göra en bra förklaring då det inte är någon riktigt huvudperson i boken utan att det så många personer som beskriver sin historia. Flera gånger får jag fundera på vem det är som berättar nu och ”vem var han nu igen..?”. Det slog mig inte förrän efter att jag läst andra recensioner av boken att det inte finns någon huvudperson i boken utan att floden är själva ”huvudpersonen”. Detta var oerhört förvirrande i början då jag först tänkte att Jules var huvudpersonen men när sedan det var så många andra berättarröster också, ja då blev jag förvirrad även om jag efter ett tag acceptera detta och också vande mig vid det. 
 
Det måste vara något med boken som ändå gjorde den bra och spännande eftersom jag faktiskt läste ut boken eftersom jag ville veta slutet och alla dessa personers historier. Några av  historierna var som sagt bra men jag funderade på om det inte varit bättre att det hade fått bli flera böcker i stället för att alla historier skulle ingå i en enda bok. 
 
Något jag också funderade på under tiden jag läste boken var språket (i det här fallet svenska, visserligen översatt) jag vet inte om det berodde på att majoriteten av texten är i ”jag-form” och att det gjorde att det var lite svårt/ovant att läsa eller att det helt enkelt var ett språk som inte föll mig helt i smaken. 
 
Jag kan inte avsluta detta på ett vettigt men aaah, vill så gärna höra tankar från någon annan som också läst boken.  Vad tyckte ni boken? Och vad tyckte ni om språket?
 
Hjälp mig så jag får ordning på den här, det är sällan som jag inte vet vad jag tycker om en bok.
 
 
Läsa mera · Vardag

Bok 1 2019: Fyrmästaren

Förra året hade jag som mål att läsa en bok per månad. I år har jag samma mål, 12 st böcker under året men inte nödvändigtvis en i månaden. 

Fyrmästaren
Min första lästa bok för 2019 blev Fyrmästaren av Anna Ihrén, den fjärde boken i deckarserien Morden på Smögen. 
Dottern till den amerikanska ambassadören hittas mördad. Det är en analytiker inom polisen som hittar henne. Snabbt sätts en stor utredning igång och det visar sig att analytikern är mer inblandad än att bara vara den person som hittar kroppen. 
När jag läste första boken i serien såg jag fram emot att läsa de andra böckerna i serien. Sedan vet jag inte om det berodde på att jag var stressad att läsa ut böckerna innan månaden tog slut men jag tyckte inte att de var lika bra (Del 2del 3). Så jag hade lite blandade förväntningar på den här boken men blev faktiskt positivt överraskad i början av läsningen. Jag tyckte den var intressant, bra och spännande men mot slutet kändes det som det blev lite för mycket trådar som visserligen bands ihop men att de inte höll ihop, historien blev platt på något vis men ändå var det spännande och jag ville få reda på hur allt hängde ihop. 
En bok med en del toppar och en del dalar. Men det har ändå varit fin läsning! Och jag kommer läsa den fjärde delen också. 
Och vad har då boktiteln med storyn att göra? Jo, man får följa en fyrmästarfamilj parallellt med den andra historien och tillslut vävs det ihop.

Läsa mera · Vardag

Te, läsning och heatloation

När jag kom hem från jobbet idag visste jag inte alls vad jag skulle göra. Jag behövde vila från träning, kunde inte gå promenad på grund av väldigt ont i ett smalben och orkade inte hitta på något annat då jag egentligen var för trött. Tidigare hade jag nog suttit kvar och jobbat av men nu är det 2019 och jag gick hem.
När jag tittar i min brevlåda ser jag att jag fått ett paket som jag, trots att jag beställde det för bara några dagar sedan, helt hade glömt av. Av en tillfällighet så internetsökte jag på en bok, Kaxiga Katja, som jag läste för ett par år sedan. 
Det är egentligen en ungdomsbok som riktar sig till 12-15 åringar men jag ”råkade” läsa den en gång och tyckte den var så mysig. Sedan dess har jag läst den flera gånger. Jag vet inte varför jag tycker om boken, kanske för att jag ser vissa likheter, eller egenskaper jag vill ha, med huvudkaraktären i boken; hon är sportig, rapp i käften, kaxig och går lite sin egen väg. (Okej, jag är inte så kaxig eller rapp i käften men ni fattar). Boken handlar om lite sport, vänskap, kärlek, lite svartsjuka, typiska tonårsbeteenden och det där med sanningen; att vara rak, ärlig och våga säga som det är fast svaret man får kommer svida. 
När jag nu internetsökte så insåg jag att den kanske håller på att försvinna, såg att det att köpa den billigt och beställde den för säkerhetsskull. Idag låg den alltså i min brevlåda. 
Så nu har jag spenderat kvällen åt att läsa, smörja in smalbenet med heatloation och äta godis. 
Blev en helt okej kväll ändå! 

Läsa mera · Vardag

Decemberboken

I december har jag läst Silvervägen av Stina Jackson. 

I boken får man möta Lelle vars dotter varit borta i tre år. Man får följa honom i hans känslor och letande efter dottern. Man får även lära känna Meja som kommer till Norr då hennes mamma bestämt sig för att flytta dit. Av olika anledningar korsas Lelles och Mejas vägar. Boken blir ännu mer spännande när sedan ytterligare en tjej i Meja och Lelles dotters ålder försvinner. 
Jag gillade den här boken, delsvis för att den var lätt att läsa och är skriven på ett bra sätt som gjorde att det flöt på bra när man läste (jag läste ut den på en dag) men också för att själva storyn var intressant; jag ville verkligen veta vad som hänt Lelles dotter. Boken var spännande som gjorde att jag bara ville fortsätta läsa. Sedan så fick jag även lite längtan upp till norr, de verkade så fint ensamt på något sätt, ja förutom försvinnande då. Det enda lilla negativa med boken är det stundvis var, för min del, lite för mycket känslor hos så många människor men samtidigt så passade det in i storyn, det hade varit konstigt om det inte var så, så jag vande mig efter ett tag.
En bok jag nog kommer läsa igen och jag hoppas Stina fortsätter att skriva böcker.
Läsa mera · Vardag

En halv bok i november

Jag får erkänna. Jag har inte läst ut någon bok den här månaden. Jag försökte, kom ungefär halvvägs in i boken men hann/orkade inte läsa ut den innan november tog slut. 

Jag har varit så trött i huvudet den här månanden, jag har inte orkat anstränga mig att läsa. Och dessutom så tyckte jag boken gick väldigt segt att läsa när jag väl orkade läsa, vilket är tråkigt för delar av historien verkade väldigt spännande! 
Så ja, jag har läst halva; Kvinnan i fönstret av A J Finn. 
Ibland får man backa tillbaka från sina mål om huvudet eller kroppen inte orkar. Så är det den här månaden. 

Läsa mera · Vardag

Oktoberboken

Nu i oktober har jag läst Sillbaronen som är Anna Ihréns tredje bok i sin deckarserie. 

En man hittas död, en man som för bara ett kort tag sedan ärvt en stor förmögenhet då hans far avlidit. Polisen vet inte om det rör sig om mord eller självmord. I boken får vi följa polisens arbete att reda i familjen och dödsfallet på sonsonen till Smögens sillbaron. 
Jag hade inte riktigt ro när jag läste den här boken, tyckte det var lite rörigt bland karaktärerna och lockades inte riktigt av karaktärerna. Och utan att avslöja något så blev jag både glatt överraskad och besviken över slutet. Dels för att jag tyckte att storyn föll totalt men ändå, det blev ett positvt slut på något sätt. 

Läsa mera · Vardag

Septemberboken

Det finns böcker jag önskade att jag hade olästa på grund av att jag skulle vilja ha den där den känslan av att svepa sig in i en riktigt bra bok, igen. Från och med du av är en sådan bok. 

Från och med du av Mhairi Mc Farlane handlar om Anna som till en början söker efter en ”trevlig man för intelligenta konversationer och ögonblick som tagna ur kärleksromaner”. Hon är 30 år och lycklig och verkar trivas bra med livet. Men så dyker killen som förödmjukade henne djupt i skolan när hon var yngre upp och hennes liv vänds upp och ner. James verkar inte vara samma kille som då, eller? Vågar hon lita på honom? Har han förändrats? Och kan människor förändras?
En bok om kärlek, livet och djupa sår. 
Den är inte perfekt den här boken men jag tyckte den var fantastiskt bra! När jag kommit några sidor in i boken var jag fast i storyn, karaktären och känslan av att läsa en bra bok. Jag tycker författaren skriver på ett väldigt roligt och lätt sätt som gör att historien hela tiden går vidare. 
Jag vill läsa den igen, eller kanske lyssna som ljudbok. Oavsett; en sådan där lättläst och förtjusande bok att läsa en regnig dag, en ledig dag, en solig dag på stranden och så vidare. 

Läsa mera · Vardag

Augustiboken

Nu i augusti har jag bara läst en bok, trots semester, och det är Mari Jungstedts Det förlovade landet. 

På Gran Canaria hittas en svensk kvinna mördad. Hon är sedan flera år boende på ön. Polisen misstänker först hennes man. Historien fortsätter med några attentat mot olika turistanläggningar och sedan mördas ytterligare en person, den här gången en turistguide. Vi följer den före detta polisen Kristian och journalisten Sara som försöker reda ut vad som faktiskt händer.
 
En helt okej bok som passar bra på semestern. 
Läsa mera · Vardag

Juliboken

Den här månaden har jag läst en bok av helt annan karaktär än vad jag brukar läsa. 

Bara ljuset kan besegra mörkret skildrar Sebastian Stakset liv. Från mörker, hat droger och ångest till förlåtelse, och Jesus. 
En bok som träffar hjärtat med sorg i de mörka delarna av hans liv och glädje när mörkret blir besegrat. En bok som berör och som ger förhoppning om frid, kärlek och förlåtelse. 

Läsa mera · Vardag

Juniboken

Den här månaden har jag (stress)läst Isfiskaren av Anna Ihrén. 
På ett forskningsfartyg hittas fartygets forskningschef mördad. Och sedan löper historien på och vi får återigen följa Dennis och Sandra på polisen som tar sig an utredningen. 
Jag vet inte om det beror på att jag fick stressläsa den här boken eller om den här boken helt enkelt inte föll mig helt i smaken, det kanske ni märker på min fåordiga beskrivning. Jag vet inte men jag tyckte att första boken var bättre. Det kanske är så att jag får läsa om den här nästa år när jag inte har samma tidspress se om jag tycker den är bättre då. 
Gör så att ni söker upp information om boken på egen hand för det känns inte som jag gör den riktigt rättvisa. 

Läsa mera · Vardag

Majböckerna

Den här månaden har jag läst två böcker; Strandsittaren och Den lilla bokhandeln runt hörnet. 
 
Böckerna skiljer sig i gengre och stil men jag tyckte om båda två och längtar efter att få läsa nästa bok i respektive serie. 

 
Morden på Smögen – Strandsittaren 
Anna Ihrén
 
En deckare som handlar om Smögen, ett mord, en försvunnen person med en polis som egentligen är tjänstledig i huvudrollen. 
 
Som nästan alla andra deckare så tyckte jag om denna även om det ibland kunde bli lite rörigt med många personer men ju längre in i boken jag kom desto mer tyckte jag om den och nu går jag och väntar på att juni skall komma så jag kan läsa nästa bok. 
 

 
Den lilla bokhandeln runt hörnet 
Jenny Colgan 
 
Den här boken tyckte jag om från första till sista sidan och mot slutet av boken ville jag nästan läsa långsammare så att boken inte har slut. 
 
Precis som januariboken (som är skriven av samma författare) så handlar handlar denna bok om en tjej som lämnar sin trygghet för att åka till Skottland, köpa en buss som hon sedan tänker ha som en rullande bokhandel. 
 
Min beskrivning är inte på långa vägar tillräckligt bra för att ge sken av denna bok men den här lättläst, en riktigt feel good- bok och jag läst ut den kvällen efter att jag köpt den. Googla om den och läs den sedan, det är mitt tips! 
 

 
Läsa mera · Vardag

Aprilboken

Jag har läst en bok även nu i april och jag måste säga att jag uppskattar den här utmaningen att läsa en bok per månad för jag har helt klart läst mer böcker hittills i år jämfört med samma period förra året. 
 
Den här månaden har jag läst Blunda och hoppa av Sarah Dessen. Jag tror att den klassas som en ungdomsbok och den var rätt mysig att läsa.
 
Boken handlar om en tjej som som inte direkt är expert på förhållande och tycker att de skall vara korta men så träffar hon en kille som ja, inte är hennes typ… eller? 
 
En lättläst bok med personligheter man gärna läser om, en perfekt bok att ha med när man är i solen en hel dag.