Vardag

Julgranstraditioner

Jag gillar när saker man bara började göra efter ett tag även blir traditioner. Exempelvis det här med att pappa varje år hjälper mig att köpa min julgran. Det började med att jag behövde hjälp av någon som hade en större bil än vad jag hade och pappa ställde upp. Nu, efter några år har det blivit vår tradition och det skulle kännas väldigt konstigt att någon än pappa skulle vara med och köpa den där granen (det skulle gå, men det skulle inte kännas lika bra).

Och jag misstänker att ni förstår vart det här leder; igår var det dags för denna tradition. Pappa mötte upp mig och vi for för att leta gran. Ni som känner mig vet att jag har lite beslutsångest (Fråga Olof hur det är att köpa skor tillsammans med mig…) så det är alltid intressant hur lång tid det tar innan jag hittar en gran jag är nöjd med. Vi gick runt och tittade lite, helt plötsligt hör jag pappa säga ”här är din gran” och ja, det visade sig att det faktiskt var det. Jag tror vi lyckades hitta den under 10 minuter. För mig är det kort tid (fast jag inser nu att det mer beror på pappa än mig… i alla fall. Rekord!). Så granen betalades för, packades in och transporterades sedan hem till mig.

En annan tradition som jag också börjat med är att jag köper min julgran så att den styr pyntad och redo till mitt kalas, som jag oftast brukar ha kring tredje advent. Det är också en sådan sak som bara blev och som nu är något som har blivit en tradition för mig. Så igår, efter att pappa hjälpt mig sätta upp granen och fixa lite annat här hemma och sedan åkt hemåt satte jag på julmusik, gjorde mig en god kopp te och så började jag pynta granen. Det var såå mysigt! Jag njöt varenda minut.

När jag i söndags satt och planederade denna veckan så skrev jag ner ganska många saker som jag skulle behöva göra och så skrev jag upp ett enda mål för den här veckan; Hålla lägenheten i ordning. Jag må vara strukturerad men jag är också extremt slarvig. Det känns som jag skulle kunna ägna hela mina dagar åt att bara plocka upp efter mig själv. Så i söndags, när lägenheten var städad och klar så satte jag som mål att jag inte skulle behöva plocka i ordning en massa inför att börja fixa inför mitt kalas.

Och jag lyckades. Jag har skött mig exemplariskt den här veckan och har varit såå nöjd (och lite väl högmodig) över detta. Sedan att jag igår kväll skapade ett kaos med att börja ordna inför kalaset – det är en annan sak, jag behövde i alla fall inte först plocka upp efter mig själv för att sedan skapa kaos.

Så nu sitter jag här i en lägenhet med en pyntad julgran och som är rätt stökig, men inte för att jag är slarvig utan på grund av att jag har börjat fixa inför mitt kalas på söndag (det krävs lite arbete för att fixa i ordning så att ca 12 personer får plats i en etta på 38 kvadratmeter) och alldeles strax skall jag åka och baka pepparkakor med pappa. På tal om traditioner.

Kommentera