Vardag

Hon firade nyår

I december 2012 fattade jag beslutet att inte fira födelsedag, nyår, midsommar eller något liknande bara för att alla andra gör det. Beslutet grundande sig på att jag mådde så dåligt över dessa firande. Framförallt så skapade det ett stort självförakt mot mig själv. Tankarna jag tänkte om mig själv, hur jag var som person, hur jag såg ut, vem jag var och så vidare blev så djupt negativa så det skapade panik. Tillslut så orkade jag inte med att något som egentligen är tänkt att vara roligt blev så eländigt. Så jag fattade beslutet att jag inte behövde fira om jag inte ville. 
 
Ett beslut som inte alltid varit lätt, inte själva situationen i sig själv utan andras svårigheter att acceptera och förstå. Jag har haft en del diskussioner kring det här under de senaste åren. I vissa situationer har jag struntat i förklara för att det varit en omöjlig diskussion men i andra stunder har jag försökt berätta varför. Det har varit svårt för folk att riktigt acceptera hur någon kan välja att vara ensam i sådana situationer och relativt många gånger har de diskussioner utmynnat i att jag känt mig tråkig. Men samtidigt har jag mått bra, jag har inte känt någon panik och ingen självförakt. Jag är mycket hellre hemma och tråkig än på nyårsfirande med panik och självförakt. 
 
I år var planen, liksom tidigare år, att träna och sedan åka hem, äta god mat och kolla på någon bra film. Det har varit en fantastisk känsla att vara nästan helt ensam på gymmet och ja, vara helt lugn. 
 
Men så visade det sig att mamma och pappas hus redan var bokat för nyår (jag har ju ingen tv hemma hos mig och det kändes väldigt tråkigt att sitta där ensam i min lilla lägenhet) och sedan blev jag förkyld efter jul och där försvann helt plötsligt samtliga planer jag hade haft för nyår. 
 
Som ni kanske redan har förstått så slutade det hela med att jag faktiskt firade nyår det här året. Liksom tidigare år bjöd min bror och hans flickvän bjöd in mig till deras firande och den här gången tackade jag faktiskt ja. Mina planer var ju redan strukna och det är ju väldigt trevligt att umgås med dem. Efter mycket tänkande kom jag fram till att jag inte kände någon panik över det. 
 
Så jag rotade helt enkelt fram en utav mina gamla nyårsklänning ur garderoben här hemma hos föräldrarna och firade nyår med god mat och mycket skratt. 
 
Jag beslöt mig alltså för att fira nyår just för att jag inte kände någon som helst panik över det. Jag var helt lugn över det och jag hade som sagt en helt fantastisk kväll. Jag är glad att jag numera i några situationer kan vara med och fira lite.  Det är svårt att förklara det här, det är egentligen ingenting men för mig är det. Och kanske kan det också vara till hjälp för någon annan. 
 
Att tänka till en extra gång om man verkligen skall göra något man inte mår bra av, bara för att alla andra gör det, det är något som jag varmt rekommenderar. Att lära känna sig själv så bra så man vet hur man reagerar och mår i olika situationer. Att känna mig själv så pass bra så jag kan stå upp och gå emot strömmen och göra något annorlunda för att jag skall må bra. Det är viktigt för mig.
 
GOTT NYTT ÅR! 
Tack för att jag fick vara med och fira med er och att ni tog hand om mig <3 
 

Kommentera