Vardag

Runstreak dag 30

I dag, kära läsare, blir det ett träningsinlägg rakt igenom för här sitter jag och är löjligt nöjd.

Jag har för en liten stund sedan sprungit för 30:de dagen i rad. Ja, jag vet! Det är så olikt mig med tanke på hur mycket jag har ogillar/ogillat löpning men det krävdes ett Corona-år med inslag av att jobba hemifrån för att jag skulle göra en sådan grej.

Jag skall berätta allt om detta och ja, detta blir ett långt inlägg för “bara” 30 dagar men för mig är detta stort och det är så mycket tankar och känslor nu så jag behöver skriva det här!

Hur det började

Det började med att jag för några månader när en av de jag följer på Instragram hade en runstreakutmaning på 30 dagar. Jag blev lite lockad av detta redan då men hade fullt upp att ha fokus på få någon form av vettig friidrottsträning och orkade inte fokusera på båda. Så det blev bara en tanke som flög förbi, kan man säga.

Sedan kom slutet av november/början på december och jag började jobba hemifrån mer och mer. En dag blev jag så trött på mig själv att jag dels var så grinig och lättirriterad och dessutom gick runt och gnällde över att jag inte tränade något vettigt och att rörelsen var minimal. Så en av dagarna tröttnade jag på mig själv och under lunchrasten tog på mig träningskläder och gick ut och körde lite backintervaller.

Jag märkte då att det där med att lunchträna när jag jobbade hemifrån var bra för sinnet så några dagar senare gav jag mig ut på en lunchjogg och det var nog där någonstans som jag började fundera på en runstreak om 30 dagar. Dagen efter joggade jag en runda till och sedan dagen därpå och sedan hade jag bestämt mig för att testa i 30 dagar.

Runstreak – 1 mile om dagen

Runstreak går helt enkelt ut på att man skall springa minst 1 mile per dag. Var du gör detta, hur snabbt eller långsamt spelar ingen roll det är en engelsk mil du skall springa. 1 mile är till svenska översatt med ungefär 1,6 km. Jag har sett att detta görs över 100 dagar eller till och med 365 dagar men så har jag sätt några göra detta på 30 dagar och det var där jag landade.

Jag bestämde mig väldigt tidigt mina rundor skulle bli runt 1,6 km kanske möjligtvis 2 km inte försöka dra ut på längre rundor för då visste jag att det inte skulle gå. Jag skulle tröttna eller kroppen skulle börja strejka. Jag har sprungit 3 km någon dag, endast 1 gång 5 km, några få på 2 km men resten har varit på ca 1,8 km – jag har hittat en runda som jag sprungit väldigt många gånger under den här månaden.

Fördelar

Jag trodde inte jag skulle säga det här men jag har hittat väldigt många fördelar med att vara ute och jogga/springa varje dag.

  • Endorfiner! Oavsett hur snabbt eller långsamt jag har sprungit den där rundan så har jag alltid haft lite endorfiner när jag kommit in igen. Nästan alla av gångerna har jag varit både piggare och gladare trots att rundan har varit väldigt kort.
  • Träning. Jag är verkligen inte nöjd med min styrketräning den senaste tiden men den här runstreaken har varit räddningen för att inte tappa träningen helt och hållet under december månad. Jag skulle säga att detta också gjort mig väldigt motiverad för träningen nu under 2021.
  • Noll prestationsångest. Under alla de här rundorna har jag haft noll prestationsångest. För mig är det här extremt, extremt sällsynt dels träning överlag men framförallt löpning. Jag har alltid sett mig som en långsam löpare som inte orkar springa varken snabbt eller långt men under de här 30 dagarna har målet enbart varit att springa 1,6 km och varje dag har jag lyckats med detta och varje dag har vuxit någon millimeter i självförtroende.
  • Kroppen har fått bestämma när det skall gå fort. Det har varit rätt coolt att känna kroppen de där första 100 meterna av rundan. Redan efter 100 meter har jag känt om bena varit pigga eller ej. Har jag märkt att kroppen varit pigg har jag tryckt på och låtit det bli ett pass med fokus på att springa fort och pressa kroppen och dagar när benen har känts tröttare då har jag bara nötat i ett lagom tempo och vissa dagar, ja då har jag bara satt den ena foten framför den andra i väldigt lågt tempo. Med målet att jogga 1,6 km. Det har varit ett oerhört skönt sätt att förhålla sig till träning och löpning.
  • Jag har blivit snabbare. Tiden på min kortkorta runda har blivit snabbare! Senast sprängde jag tiden med över 20 sekunder. På 1,6 km är det rätt mycket. Jag tror även att jag höjt tempot lite överlag, idag var kroppen väldigt, väldigt trött så jag nötade bara på men lyckades ändå få en tid som är snabbare än i början.
  • Sköna kvällar. Det har blivit en del sena kvällar med löpning, jag har varit seg på att komma ut… men dessa sena kvällar har blivit väldigt sköna oavsett om det regnat eller ej. Det har varit jag, Kungälv och någon mer enstaka människa men lugnet, luften och lufsandet. Det har varit fint!
Dålig bild men var extremt nöjd efter personbästa på min kortakorta runda

Vilan då?

Man kan fundera på om inte kroppen behöver vila? Funkar det att springa 30 dagar utan vila? Och svaret är ja. Faktiskt. Men av den enda anledningen att det inte är långa sträckor eller snabbt tempo dagligen. Jag har känt mig lite trött i benen någon dag men verkligen ingen extrem trötthet. Det här hade inte funkat om jag sprungit fler rundor på 3 eller 5 km. Det hade inte heller funkat om jag alltid försökt pressa tiden men genom korta rundor och rätt ofta långsamt tempo har det fungerat väldigt bra!

Inga nackdelar?

Under den här perioden har jag faktiskt inte sett några nackdelar men det beror nog mer på att detta är det enda jag gjort rent träningsmässigt under december. Jag har kört lite, lite styrka och rörlighet parallellt men detta har varit mitt största fokus.

Vad händer nu? Skall jag fortsätta?

Jag vet faktiskt inte vad som händer nu, jag har inte bestämt mig om jag skall fortsätta eller ej. På ett sätt fungerar det här väldigt bra, jag har mått väldigt bra av endorfinerna – det är det jag kommer sakna mest om jag skulle stanna här – men samtidigt så är jag inte nöjd med ha 1,6km jogg som träning utan jag vill träna mer.

Jag vill få ordning på min styrketräning, jag vill börja springa mer intervaller på vallen och jag vill få in lite mer hopp/explosiv träning och det jag funderar på är hur runstreak lämpar sig med detta men samtidigt… 1,6km uppvärmningsjogg innan styrketräning är inte extremt på något sätt och jag är rätt kass på uppvärmning när jag tränar på vallen så det hade kanske bara hade varit bra att lägga in detta i fridrottspassen och att köra 1,6km lugn, lugn jogg och sedan rörlighet är ju också en fin kombination som inte är allt för ansträngande och passar sig för “mellandagsträning”.

Jag tror helt enkelt att vi får se hur allt blir. Jag har inte satt upp något ytterligare mål nu. Jag är extremt nöjd med detta. Jag gnällde på mig själv att jag inte tränade, jag kände mig gnällig och trött från början. Jag lyckades med mitt mål och jag har hittat ett redskap att få bort gnäll och lite trötthetskänsla och dessutom bli gladare – i alla fall en liten stund. Jag vet att denna kortkorta runda räcker och detta är ett redskap jag alltid kan ta fram.

Jag har fått väldigt erfarenheter under dessa 30 dagar och är nu extremt pepp på träningen under 2021!

Kommentera