Vardag

Må bra-projekt

I vanliga fall brukar jag tänka att inläggen på lördagar skall vara av enklare modell. Inte för djupt utan kanske mer åt det spontana hållet eller bara ett enkel lördagshälsning. Detta både för mig själv men också för att jag tänker att andra också vill ha det lite lättare på lördagar.

I dag kommer det bli helt annorlunda. För idag blir det längre. Betydligt längre. Så redan nu säger jag detta; Detta är långt och det är helt okej att du stänger ner detta inlägg i kväll och i stället läser detta i morgon (jag vill ju så klart att ni ändå skall läsa det).

Anledningen till att jag publicerar detta i dag är dels att jag kom idén idag men också för att det är 1 augusti i dag och en väldigt bra dag att starta denna ”personliga undersökningen”.

Jag behöver verkligen inte dela allt med er och det gör jag inte heller, men den här gången tänker jag att det kan vara till min fördel att jag delar detta med er – för då kanske jag verkligen ser till att fullfölja detta lilla ”projekt”. Lite mer press på mig helt enkelt.

Okej, nu är ni förvirrade. Jag skall förklara läget.

Bakgrund

Jag har haft en bra sommar och jag har gjort många roliga saker, trots ”rådande omständigheter” men en övergripande känsla under den här sommaren har varit att jag känt mig trött, hängig, lite nedstämd och ja, jag har velat ha det annorlunda, utan att veta vad. Det är en otroligt frustrerande känsla att känna den där trött- och segheten. Innan jag accepterar att det är sån här jag är just nu, alltså seg och trött, så vill jag verkligen reda ut att denna segheten inte beror på att jag inte tar hand om mig själv ordentligt.

För under min semester så var jag inte bara trött och seg, jag insåg också att jag åt ofantligt dåligt, alltså dåligt som i lite mat/energi. Och dricka vatten skall vi inte tala om. Och då slog det mig; Tänk om denna trötthet och seghet beror på att kroppen inte får det den behöver? Tänk om jag går runt och är irriterad, inte orkar träna som jag vill, lite orolig och frustrerad över min känsla i kroppen och jag orsaker detta själv?

Så, jag har kommit fram till att ta reda på detta. Jag tänker så här; Först kan jag se till att jag ger mig själv det jag behöver, sedan kan vi börja oroa oss för att den här kroppen är tröttare än vad jag vill erkänna.

Projektet

Under augusti månad skall jag försöka ge mig själv det jag tror jag behöver i sömn, mat, vatten och rörelse, (och vila) och under månaden skall jag också logga ett gäng saker ( se nedan)

Tillvägagångssätt

Jag har en lista på saker som jag skall logga dagligen så som exempelvis sömn, äta mat, promenader. Jag kommer också logga huvudvärk, ångest och att jag dricker ordentligt med vatten.

Jag utgår ifrån att min ”press” på mig själv att logga också skall göra att jag vill äta tillräckligt med mat och att dricka nog med vatten. Själva loggandet skall alltså ändra något i mitt beteende.

Parallellt med detta så kommer jag fortsätta att använda min Mood Tracker, alltså där jag loggar min känsla för dagen i en skala 1-5.

Mål

Mitt mål är så klart att känna mig lite piggare och lite mindre seg men framförallt få en klar bild över mitt beteende.

Utvärdering

Så, hur jag då tänkt att utvärdera/följa upp detta? Jo, jag har mina Mood trackers från det här året och jag har noteringar från nästan varje dag de senaste 3 månaderna. Jag vet hur jag känt mig i kroppen, både i skala men också i ord. Jag har delar av min frustration och trötthet nedskriven. Jag har en bra grund och en bra förutsättning att verkligen kunna jämföra de senaste månaderna med augusti månad.

Risker

1. Att jag överanalyserar: Att jag inte lever som vanligt utan övertänker allt jag gör, vilket gör att jämförelsen inte blir korrekt och att det leder till punkt 2.

2. Det blir ett stort projekt som jag inte orkar med: Ibland drar jag igång stora saker, som blir för stora. Det kan finnas en liten risk att detta är det.

3. Att jag skapar rutiner som jag inte orkar hålla i längden.

Förtydligande

Jag är medveten om att jag valt att fokusera på flera saker samtidigt, i stället för att bara fokusera på en sak i taget, exempelvis sömn. Men jag vet att jag behöver gå gå lite ”all in”, för att ”skärpa till mig”. Dessutom är det loggandet som är i huvudfokus, så skulle jag äta sämre en dag, ja, då loggar jag bara det. Jag är inte ute efter att göra allt det här 100% perfekt. Jag är mest ute efter att få en bild över situationen och ja, jag hoppas ju såklart att lite ökad ansträngning skall ge en liten bättre känsla. Eller i alla fall ha gjort ett försök för det.

Jag tänker så här: Om det här kan innebära att jag går från att äta en halv frukost och relativt liten lunch till i alla fall äta frukost, lunch och middag. Eller om jag kan gå i från att känna att jag behöver tvinga kroppen att göra saker hela tiden eller fundera på om jag verkligen orkar till att ja, spontant vilja göra saker. Eller om jag kan gå ifrån att ha huvudvärk 15 dagar per månad till 10?

Ja då är det värt att försöka!

Kommentera